Mirjam Kalima (s. 1922, k. 2006)
Sukunimi
Kalima
Etunimi
Mirjam Julia Kaarina
Muut nimimuodot
Ojala (omaa sukua)
Syntymäaika
24.1.1922
Syntymäpaikka
Artjärvi
Kuolinaika
23.11.2006
Kuolinpaikka
Helsinki
Asuinpaikat
Helsinki
Muut kuin valokuvausammatti
liikunnan ohjaaja
Elämänvaiheet
Mirjam Kalima oli liikunnan ohjaaja ja valokuvauksen ja kaitaelokuvauksen harrastaja. Hän harrasti ahkerasti myös alan järjestötoimintaa osallistuen Kameraseuran ja Suomen Kameraseurojen liiton kilpailuihin ja näyttelyihin 1940-luvun loppupuolelta lähtien. Samojen harrastusten parissa puuhaili myös hänen miehensä Heikki Kalima. Olympiakesänä 1952 he tekivät yhdessä ystäviensä kanssa autoretken Etelä-Eurooppaan. Mirjam Kalima teki lehtikuvituksia 1950-1960-luvuilla mm. Maatalousnainen-lehteen, Suomen Kuvalehteen ja Tytön tie-nimiseen lehteen. Toinen Kaliman ja hänen miehensä sydäntä lähellä oleva harrastajapiiri oli Helsingin kaitafilmaajat ja kaitafilmaajien valtakunnallinen liitto. Mirjam Kalima hoiti vielä vanhoilla päivillään Filmi- ja videokuvaajien liiton elokuva-arkistoa pitäen sen hyvässä kunnossa ja filmit tallessa.
Aloittanut valokuvausharrastuksen
1943
Kuvausala
valokuvajournalismi, valokuvataide
Erikoisala
lehtikuvat, taidekuvat
Kuvauskohteet
asetelmat, alastonkuvat, sommitelmat, tilannekuvat lasten leikeistä, puolisot Heikki ja Mirjam Kalima kuvasivat myös toisiaan
Työskentelyolosuhteet
Harrastajakuvaaja.
Toimeksiannot, tilaajat
Lehtikuvituksia 1950-1960-luvulla mm. Maatalousnainen-lehdelle, Suomen Kuvalehdelle ja Tytön tie -lehdelle.
Yhteisnäyttelyt
mm. Kameraseuran yhteisnäyttely, Stockmannin näyttelyhalli Helsinki 1953. Sumusta sommitteluun - taidevalokuvauksen käänteitä sodanjälkeisessä Suomessa, Suomen valokuvataiteen museo Helsinki 2001.
Kokoomajulkaisut
Kameran taidetta (toim. Santeri Levas ja Arvi Hanste). WSOY Porvoo 1946.
Jäsenyydet
Kameraseura ry:n jäsen 1940-luku-.
Tunnustukset
Kameraseuran kunniakirja Suomen Kameraseurojen liiton vuosikokouksessa 1949.
Kuvakokoelmat
Suomen valokuvataiteen museo.
Valokuvaustoiminnan lisätiedot
Elokuvia: Pysähdy aika 1970, Leikin aika 1974, Eilisen leikit 1975.
Valokuvaustoiminnan lähdeviitteet
Kameralehti 3/1954, 2/1963; Saraste, Leena: Valo, muoto vai elämä - Kameraseurat kohti modernia 1950-luvulla. Taidehistorian väitöskirja Helsingin yliopisto 2004; Sumusta sommitteluun -näyttelyn valokuvaajatiedot: whttp://www.valokuvataiteenmuseo.fi/verkkonayttelyt/sumusta-sommitteluun/sumusta/esitt/kuvaajat.htm; Valokuvan taide - suomalainen valokuva 1842-1982 (toim. Jukka Kukkonen, Tuomo-Juhani Vuorenmaa, Jorma Hinkka). Suomalaisen Kirjallisuuden Seura Helsinki 1992.
Onko sinulla lisätietoja tästä kuvaajasta? Onko kuvaajan tiedoissa jotain muutettavaa tai korjattavaa? Lähetä tietosi Suomen valokuvataiteen museolle.

Täytä ainakin tähdellä (*) merkityt kentät. Suomen valokuvataiteen museo päivittää Kuka kuvasi -palvelun valokuvaajatietoja noin kuukauden välein.