Einar A. Saarelainen (s. 1896, k. 1966)
Sukunimi
Saarelainen
Etunimi
Einar Akseli
Syntymäaika
21.7.1896
Syntymäpaikka
Pielisjärvi
Kuolinaika
30.7.1966
Asuinpaikat
Koli Lieksa.
Elämänvaiheet
Vaatimattomiin oloihin syntyneen Einar A. Saarelaisen tiedetään kuvanneen jo 1923 omatekoisella kameralla kotiväkeä ja naapureita Kolin kylässä. Saarelainen ikuisti häitä ja hautajaisia, kaste- ja rippijuhlia, mutta myös arkista työntekoa. Hän kiersi jalkaisin ja polkupyörällä kuvaamassa naapurikylissä ja -pitäjissä. Myöhemmin kulkuvälineenä oli moottoripyörä. Saarelainen kuvasi myös Kolille saapuneita matkailijoita, Kolin matkailumajan rakennustöitä ja Ahmovaara-Kolin tietyötä sekä ensimmäisiä autoilijoita Kolin tiellä. Hänen kuvaustoimintansa oli voimakkaimmillaan 1920- ja 1930-luvun taitteessa.
Henkilöhistorian lähdeviitteet
Kolin kyläkuvaaja Einar A. Saarelaisen kokoelma, http://www.kolinkotiseutuyhdistys.fi/einar_a._saarelaisen_kokoelma.htm (viitattu 3.4.2009).
Koulutus
Oli valokuvaajana ilmeisesti itseoppinut. Ensimmäinen kamera oli omatekoinen. Sai ohjeet kameran tekemiseen luultavasti jostakin valokuvausalan lehdestä.
Aloittanut valokuvausharrastuksen
-1923
Aloittanut ammattimaisen valokuvauksen
1920-luku
Kuvausala
henkilökuvaus, maisema- ja miljöökuvaus
Kuvauskohteet
perhe, juhlat, työteko, matkailijat, Kolin maisemat
Työskentelyolosuhteet
Kyläkuvaaja, Koli, 1920-1930-luku-. Kiertävä kuvaaja, Kolin naapurikylät ja -pitäjät, mm. Juuka ja Polvijärvi.
Yksityisnäyttelyt
Einar A. Saarelaisen pysyvä valokuvanäyttely, Kolin Kotiseutumuseo, Ryynäsen Taide- ja kulttuurikeskus, Lieksa.
Kuvakokoelmat
Kolin Kotiseutuyhdistyksen arkisto, Lieksa, noin 1400 lasinegatiivia.
Valokuvaustoiminnan lähdeviitteet
Kolin kyläkuvaaja Einar A. Saarelaisen kokoelma, http://www.kolinkotiseutuyhdistys.fi/einar_a._saarelaisen_kokoelma.htm (viitattu 3.4.2009). Valokuvaajakansiot; Suomen Valokuvataiteen Museo;
Onko sinulla lisätietoja tästä kuvaajasta? Onko kuvaajan tiedoissa jotain muutettavaa tai korjattavaa? Lähetä tietosi Suomen valokuvataiteen museolle.

Täytä ainakin tähdellä (*) merkityt kentät. Suomen valokuvataiteen museo päivittää Kuka kuvasi -palvelun valokuvaajatietoja noin kuukauden välein.